Změna plánu






 
Dva mladí zamilovaní lidé táhnoucí za sebou dva cestovní kufry, rozhlížející se, kde je ta správná fronta, skrz kterou se dostanou blíž ke svému vysněnému cíli. Na první pohled je na nich vidět, jak už se nemůžou dočkat, až se konečně spolu sami budou procházet horkým pískem při západu slunce.

Vypadají tak šťastně a spokojeně, leckdo by jim mohl závidět. V letadle se společně dívají z okénka a tiše si špitají, jak už se nemohou dočkat. Této jejich vysněné dovolené předcházelo těžké období v jejich životech. Oba dokončovali vysokou školu, rozhodovali se, co bude dál, a navíc ani doma to neměli zrovna jednoduché.

O to víc jsou za tuto dovolenou vděční, vysnili si ji a ví, že si ji právem zaslouží. Už jen kousek je odděluje od všeho, co si spolu plánovali a představovali. Už jen chvilka a budou si moct užívat pohodlí a služeb luxusního hotelu, který si pro svou dovolenou vybrali.

Za chvíli se jim všechno vyplní. Budou si užívat skvělého jídla, vyhřívaných bazénů, čistého moře, krásné přírody všude kolem, kouzelných západů slunce, a také horkých a vášnivých nocí, kdy tu budou jen sami pro sebe. A mimo to všechno chtěli také klidu a samoty využít k tomu, aby si mohli naplánovat, jakým směrem se jejich společný život bude dál ubírat. 


Takhle to mělo vypadat, tak to mělo být. Ale jak je to ve skutečnosti?

Sama mladá žena zápolící s jedním cestovním kufrem, rozhlížející se, ale přes zaslzené oči pořádně nevidí na tabule, a špatně se jí orientuje. Míjející lidé si ji prohlížejí, spočinou na ni okem déle než na ostatních kolemjdoucích. Někdo se na ni lítostivě usměje, někdo pohrdavě stočí pohled jinam.

Jí je ale všechno jedno a všichni jí jsou ukradení. Potřebuje se jen co nejrychleji dostat do správné fronty, která ji dovede do toho správného letadla, a to ji odveze do její destinace a do hotelu, kde si bude moct užívat prostorné manželské postele pro dva, sama.

Všechno tohle plánovali s přítelem, s bývalým přítelem, a ona teď letí sama. Mohla zůstat doma a brečet do polštáře, ale k čemu by to bylo? Nebude se všechen nahromaděný vztek a smutek mnohem líp zvládat na lehátku na pláži, kde ji budou objímat hřející paprsky slunce a utěšovat ji příjemně monotónní šum moře? 


 
Rozhodně bude. V tom měla jasno hned, co toho, kterému nemůže ani přijít na jméno, nachytala se svojí nejlepší kamarádkou. Pche, žádnou nejlepší kamarádkou. Teď je jak bez přítele, tak bez nejlepší kamarádky. Takže k čemu by jí bylo zůstávat doma, když by si tam stejně neměla komu postěžovat.

Ani na chvíli nezaváhala, když se rozhodla, že na tu jejich vysněnou dovolenou odletí sama. Proč by se k tomu všemu ještě měla připravit o vysněný odpočinek, na který se tak dlouho těšila? Ani náhodou, ten si vzít nenechá.

A i když je jí jasné, že počáteční vztek po několika dnech vyprchá, a bude se muset vypořádat se smutkem a otázkami, proč zrovna ona, proč se rozhodl zničit jejich doteď krásný pětiletý vztah, proč jí tohle udělala její nejlepší kamarádka, a potom, co ji zklamali její dvě nejbližší osoby, jestli vůbec dokáže ještě někdy někomu věřit, ví, že udělala tu nejlepší možnou věc, když se rozhodla sama odletět.

Bude mít čas a klid si všechno v klidu promyslet, sebrat se, a rozhodnout se, jak teď se svým životem dál naloží. Po tak dlouhé době bude nezvyk přestat přemýšlet nad tím, co my, a začít uvažovat nad tím, co já. Ale ona to zvládne. Využije tu nečekanou šanci, kterou dostala, a pořádně si promyslí, co ona sama vlastně doopravdy chce.

Komentáře