O kytce







Nosit, nenosit? Dávat, nedávat? Pozornost nebo omluva? Dárek nebo nutnost? Živou nebo řezanou? Jakou barvu, druh a kolik?

Neexistuje snad univerzálnější dárek než květina. Ať si vymyslíme jakoukoli příležitost, kytice se bude vždy hodit. Narozeniny, svátky, výročí, valentýn, narození dítěte, osobní úspěchy. Když nevymyslíme nic originálnějšího, květinou nikdy nic nezkazíme.

Složitější je možná pak už výběr samotné kytice. Podle příležitosti bychom měli zvolit vhodný typ a vazbu kytice. S jednou růží k narozeninám pravděpodobně až takový dojem neuděláme, naopak ale vyrazit s obřím pugétem na první rande, by asi taky svůj účel úplně nesplnilo.

 
Bohužel se květiny nespojují jen s tím pěkným a dobrým, a to nemám na mysli smutné příležitosti, jako jsou pohřby. Rozhodně to nelze generalizovat, ale mnoho žen je zvyklých dostávat kytice jen v případě, kdy se to „očekává“. Takže jí muž přinese kytici k narozeninám, svátku, možná i k výročí, když na něco z toho zrovna nezapomene.

Taková žena neočekává, že by muž přinesl květinu jen tak, bez důvodu, že si na ni prostě vzpomněl, když šel okolo květinářství. A pokud tento muž domů květinu přinese, ačkoli není žádné výročí, v ženě začne klíčit podezření. Nikdy mi nepřinesl kytku jen tak, za tím něco musí být. Co provedl? Vyhodili ho snad z práce? Nebo dokonce někoho má? Co tou kytkou chce vyžehlit?

A právě z těchto zažitých předsudků proudí to, že máme květiny spojené převážně jen s obdarováním nebo omluvou. Vidíme to ve všech filmech, když se muž chce za něco omluvit, nebo si ženu získat, ať už poprvé, nebo znovu, posílá a nosí jí kytice. Květiny v sobě mají asi nějaké zázračné kouzlo, protože po několikáté kytce je skutečně většinou hlavní hrdinka udolána a odpustí mu. 


 
Pak je tu jeden speciálnější případ, první rande a květiny. Tady možná, nebo jak pro koho, nastává dilema. Schválně se zkuste nějakého muže ve vašem okolí zeptat na jeho pohled. Nosit květinu na první rande nebo ne?

A když už, tak jakou? Většinou se volí jedna samotná růže, ale zádrhel může nastat i ve výběru barvy. Klasickou rudou růži? Ale není to až moc? Nebude si myslet, že moc tlačím na pilu?

A pokud mu nepřijde vhodné květinu na rande nosit, nenaštve se ta žena? Nebude si myslet, že mu na ní nezáleží? Upřímně to rozhodování mužům nezávidím. 


 
A jak je to z pohledu ženy? Květina jí určitě udělá radost, je to milé, gentlemanské gesto. Muž se na rande připravoval a přemýšlel nad ním, to každé ženě polichotí. Na druhou stranu, pokud třeba ještě nejde o úplně oficiální rande, ale jen jste se dohodli, že se sejdete, nebo jste se ještě nikdy neviděli, není květina potřeba. 
 
Stejně tak, pokud nejdete na večeři, nebo si někam sednout, ale máte v plánu se společně projít, květina může být naopak dost nepraktickým dárkem, když ji žena musí po celou dobu nosit a žmoulat v ruce. Většinou taková kytka ani nepřežije do konce rande.

Takže květiny ženám určitě nosit, a nejen, když mají narozeniny nebo výročí. Proč jí neudělat radost jen tak? A navíc si dobře připravíte půdu do budoucna, protože vás pak nebude okamžitě podezírat, že jste něco provedli, když domů přinesete květinu jen tak 😉. Na druhou stranu je opravdu potřeba volit vhodný okamžik, a trochu dopředu přemýšlet o programu, aby darovaná květina nevyvolala opačný dojem, a nebyla spíš přítěží než radostí.

Komentáře