Naše večerní debaty







Jen my dva, před námi skleničky na víno, ve kterých ale víno není, protože ani jednomu nechutná, ale baví nás z nich pít.

Oba máme rádi tělesnou blízkost toho druhého, tak si sedíme v objetí, přinejmenším se držíme za ruku.

Není pro nás téměř vůbec důležité, kde jsme. Když jsme spolu, je nám dobře všude.

V létě rádi vysedáváme dlouho do noci venku. V zimě si zas zapálíme svíčky a užíváme si dlouhé a tmavé zimní večery.

Rádi takhle trávíme večery i v jiném prostředí, když jsme někde na dovolené. U moře, na pláži, na zahradě, na chatě, ve srubu, v restauraci. Kdekoli, kam spolu vyrazíme.

V ten moment naprosto zapomeneme na celý okolní svět. Nezáleží na tom, kde jsme, kdo je kolem nás, jaké jsou kolem nás zvuky. Jsme jen my dva.

Neexistují starosti ostatních, často jsme až stoprocentně sobečtí, řešíme jen nás dva a náš společný život.

Vzpomínáme na naše krásné zážitky, které už jsme spolu zažili. Nebo plánujeme budoucnost, jak bychom si tu naši společnou představovali.

Často se nám stane, že se do našich debat tak ponoříme, že zapomeneme na čas a uvědomíme si to, až když začne svítat. 


Nedokázala bych říct téma, které by pro nás bylo tabu, nebo které bychom ještě neprobrali. Dokážeme se bavit naprosto o čemkoli. I o tématech, které pro jednoho z nás třeba nejsou úplně příjemná.

I když jsme zavaleni starostmi a jinými úkoly, a zdálo by se, že nemáme vůbec žádný čas, na naše debaty si ten čas prostě vyhradíme, ať se děje, co se děje.

Upřímně můžu přiznat, že jsou pro mě tyhle naše debaty jedním z toho nejdůležitějšího v našem vztahu.

Dokážeme při nich jít až na dřeň, takže se při nich stále víc a víc poznáváme, dostáváme se tomu druhému více pod kůži. Poznáváme se každou naší debatou hlouběji.

Učíme se tak komunikovat i ty nepříjemné věci, a tak nám nedělá problém si hned říct, když se nám něco nelíbí, vysvětlit si to, a dohodnout se na tom, jak to bude jinak.

Tyhle naše debaty bych za nic na světě nevyměnila. Mám ráda veškerý náš společně trávený čas, ale tyhle večerní, hluboké debaty tak nějak víc. Zkrátka mají svoje vlastní kouzlo.

A kdyby mě někdy někdo požádal o jednu jedinou radu do vztahu, neváhala bych a poradila bych mu společné večery jen ve dvou, a mluvit, mluvit a mluvit.

Ale ne jeden na druhého, ale spolu. To je hodně důležité. Musí chtít debatovat oba dva. Nebude to fungovat, pokud se jeden vypovídá a druhý mu všechno odkývá.

Debatovat, konverzovat, mluvit, komunikovat. Ne nadarmo se říká, že komunikace je základ jakéhokoli vztahu.

Komentáře