„Jenom“ jídlo






 
Ať chceme, nebo ne, točí se kolem něho většina našeho života. A ať se nám to líbí, nebo ne, dlouho bez něj nepřežijeme. Jídlo. Už v dávných dobách, kdy se ještě žilo v jeskyních, měli lidé vždy dva hlavní úkoly. Postarat se o přežití a sehnat potravu. S přežitím, jako takovým, si už dávno dělat hlavu nemusíme, potravu však musíme shánět pořád. I když už nepůjdeme lovit mamuta, ale nakoupit si do obchodu.

Ať už se o jídlo zajímáme, nebo ne, ať nás baví vařit, nebo to nesnášíme, jíst musíme každý. Co a jak, je věc druhá, to tu rozebírat nebudeme. Dokážete si jeden den představit bez toho, že byste museli řešit jídlo? Ráno byste vstali a nemuseli řešit, co si dáte k snídani, a jestli vám doma ještě něco zbylo. V poledne byste se nemuseli rozhodovat, kam si v práci zajdete na oběd. A večer byste nemuseli nic chystat ani sobě ani ostatním členům domácnosti. To by najednou bylo volna a času, že? Schválně si zkuste odhadnout, kolik hodin denně jídlu věnujete. 
 

Pro někoho je ale naopak jídlo zábavou. A i když ne přímo jeho příprava, většinu rozhodně bude bavit jeho konzumace. A pokud si to vezmeme z druhé strany, věnovat tolik času denně něčemu, co nás baví, z čeho máme potěšení, to už nezní zas tak špatně.

Jídlo neslouží jen k tomu, abychom zahnali hlad a zajistili si přežití do dalších dní. Z jídla se stala společenská událost. Je to něco, bez čeho se téměř neobejde žádná důležitá událost. Jen si představte, že byste byli na oslavě narozenin nebo na svatbě, kde by se nepodávalo vůbec žádné jídlo. Jak dlouho byste tam asi vydrželi? Až se to dokonce trochu zvrhlo, a z legrace se tvrdí, že jsem sem přišel jen kvůli jídlu.

Jídlo se stalo i velmi oblíbeným dárkem. A to ať v podobě koupeného balíčku, doma vyrobeného nebo poukázky do restaurace či do obchodu. Je to neutrální dárek pro kohokoli, kdy víte, že určitě nesáhnete vedle.
 

A kam jste obdrželi pozvání na první rande? Ne v úplně všech případech, ale ve velké většině to bude pozvání na večeři, při nejmenším na kafe nebo dort. A když se chceme jen tak sejít s kamarády nebo známými, také to většinou skončí zase u jídla.

Ať chceme, nebo ne, jídlu se nevyhneme, jídlo je důležitou součástí našich životů, a je už jen na nás, jak k němu budeme přistupovat. Jestli z něho budeme otrávení a budeme si kvůli němu kazit tolik našeho času, nebo si ho budeme užívat, těšit se z něj, zajímat se o to, co a jak jíme, bavit se při jeho přípravě, a z každého jídla si uděláme naši malou slavnostní událost.

Komentáře

  1. V dnešní době je jídlo potěšení i problém. Někdy mám dny, kdy trpím přejídáním a pak je mi zle.... Ale začala jsem to řešit půsty. Přerušovaný půst je super kvůli hormonům, nemáš pak takový příšerný hlad a jednou jsem si dala tři dny bez jídla... Jo, máš najednou hoooodně času. Problém je dnešní doba. Hromady jídla seženeš na každém rohu. A ve společnosti? Nedej bože abys řekla že si nic nedáš.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to strašně obsáhlé téma, nechtěla jsem nijak zabředávat do hloubky, nebo do konkrétních oblastí, jako jsou třeba diety apod., proto jsem to vzala jen tak povrchově.
      Děkuju za Tvůj komentář, Roni 🙂

      Vymazat

Okomentovat

Děkuji za tvůj komentář :)