Vlakem? Autem? Nebo raději na kole či letadlem?





 
 
Jakým dopravním prostředkem nejraději cestujete? Kterému dáváte přednost před ostatními? A je nějaký, do kterého byste nevlezli za žádnou cenu?

Co se týče variant, jak a čím cestovat, nejsme na tom vůbec špatně. Mezi běžnými způsoby si můžeme vybrat auto, autobus nebo vlak. V případě větších měst máme na výběr i tramvaje, trolejbusy, přívozy nebo metro. Když si chceme při cestování i zasportovat, můžeme zvolit kolo nebo koloběžku. A v případě větších cest, ne úplně na běžné bázi, si můžeme zvolit třeba loď nebo letadlo. A to už je z čeho vybírat.

Samozřejmě jako u všeho, tak i u konkrétních dopravních prostředků máme spoustu výhod a nevýhod. A také náš výběr bude záviset na dalších okolnostech. Při výběru způsobu dopravy se asi vždy budeme zamýšlet nad tím, co bude nejvíce efektivní. A to ať už časově, ekonomicky, tak i co se týče našeho pohodlí. 
 
 
Těžko pojedeme tisíce kilometrů na kole, a do vedlejšího města letadlem. Když se ale budeme rozhodovat, jak budeme cestovat denně do práce, a máme na výběr několik dopravních prostředků, nic nám nebrání zhodnotit si, co pro nás bude lepší, ať už napořád, nebo pro daný moment. Máme tu volnost, že můžeme dopravní prostředky libovolně střídat, měnit a kombinovat. Když bude léto, můžeme do práce jezdit na kole, v zimě zase dáme přednost vlaku nebo autobusu, protože třeba neradi jezdíme autem, když je sníh. A naopak, když budeme potřebovat něco nebo někoho odvézt, nebo se po práci potřebujeme stavit na nákup, případně jdeme na večeři, nebo do kina, a neměli bychom se už večer, jak dostat domů, můžeme jet autem.

Také bude záležet na tom, jestli cestujeme sami, nebo s někým. Protože pro rodinný výlet asi bude pohodlnější a rychlejší cesta autem, kdežto ve dvou se můžeme vydat vlakem. Ne vždy budeme ale brát jako hlavní rozhodovací veličinu čas a peníze. Někdy naopak upřednostníme naše pohodlí a příjemné cestování, nad strávený čas a utracené peníze. Někdo si rád za pohodlné cestování připlatí, nebo mu nevadí, že na cestě stráví delší čas.

Existují také lidé, kteří nemají nějaké dopravní prostředky rádi, nebo se jim až přímo vyhýbají. Je možné, že mají třeba špatnou zkušenost s auty, tak raději pojedou hodinovou cestu klidně tři hodiny vlakem, jen aby se autu vyhnuli. Někdo zase nerad jezdí metrem, tak si raději každé ráno přivstane, aby mohl jet tramvají, než by vlezl do metra a ušetřil čas. Někomu se může třeba dělat špatně v autobuse, tak vždy bude hledat jinou alternativu, i když tím bude mít cestu komplikovanější. 

 
Pak tu máme otázku, jestli se ten čas, který musíme věnovat cestování, nedá nějak využít. Pokud pojedeme autem, můžeme si maximálně povídat se spolucestujícím nebo si něco pustit k poslechu. Když ale místo auta zvolíme vlak, můžeme tu cestu využít efektivně. A to ať už k dospání naše spánkového deficitu, ke čtení knížky, nebo k dohnání pracovních záležitostí.

Pokud se budeme chtít vydat na dovolenou, můžeme se taky rozhodovat mezi autem, vlakem, autobusem, letadlem. Záleží na našich prioritách a představě o cestování. Někdo rád vyrazí autem, zastaví si, kde se mu líbí, je to pro něho pohodlnější a osobnější varianta. Někdo dá přednost letadlu, protože chce být v cílové destinaci co nejdříve. A jiný vyrazí na dovolenou vlakem, protože mu nevadí, že pojede delší dobu, nemůže zastavovat, ale zas si rád užije pohodlí lůžkového vozu. A někdo je rád, že vůbec vyrazí na dovolenou, a to klidně i autobusem. Nemá problém s tím, že autobus zastavuje jen v předem určený čas na předem daném místě, a že má kolem sebe spoustu lidí, kteří můžou někdy cestování dost znepříjemnit.

A takový člověk, který rád cestuje autem a má rád své soukromí a volnost, možná těžko pochopí člověka mačkajícího se desítky hodin v autobuse s cizími lidmi. To je ale na dopravních prostředcích právě to nejlepší. Že jich máme tolik na výběr, že si každý může zvolit svou variantu. A svou volbu může klidně variabilně měnit, střídat, kombinovat, jak se mu jen zlíbí. Však si představte, jaké by to asi bylo, kdyby všichni cestovali do práce jen vlakem, nebo naopak jen autem. Nebo, kdyby všichni chtěli na dovolenou létat jen letadlem, nebo jezdit jen autobusy. To by pak nebylo pohodlné pro nikoho z nás, a myslím, že bychom i cestování vzdali nebo se mu co nejvíce aspoň vyhýbali. Takže můžeme být rádi, že žijeme v době s takovými možnostmi výběru jen co se týče cestování.

Komentáře