Bez čeho dokážeme žít?





 
 
Jsou věci, bez kterých žít nedokážeme, i kdybychom se sebevíc snažili. Vzduch, voda, zdraví, lékařská péče a mnoho dalších. Na druhou stranu máme kolem sebe ale většinu věcí, bez kterých bychom dokázali přežít, ale z nějakého důvodu nechceme. Ty důvody můžou být zcela prosté, ale pro náš život zrovna zásadní.

Věci v našich životech můžeme rozdělit do několika kategorií. Ty, které potřebujeme k životu, k přežití, jako je třeba jídlo. Pak věci, které nám život zpříjemňují, dělají nám radost, jako je hezké oblečení, knížky apod. Dále tu jsou věci, které k životu potřebujeme, i když bychom je raději neměli, což jsou třeba léky. A upřímně, v životě asi každého se najdou nějaké zbytečnosti, které vůbec nepotřebuje, nebo dokonce už ani neví, že je má.

Bez čeho, ale vážně dokážeme žít? Přežít dokážeme bez většiny věcí, co kolem sebe máme. Ale žít? Co vás jako první napadne, kdyby se vás na to někdo zeptal? Bez čeho dokážeš žít? Čeho byste se vzdali jako první? A měli byste jasno ve vteřině, nebo by vám výběr dal vážně zabrat?

Většina našich věcí je spojena s naším pohodlím, které nám poskytují, usnadňují nám život, díky nim se cítíme dobře a pohodlně. Dokázali byste třeba žít bez postele? 


 
A co gauč? Chyběl by vám? A co splachovací záchod? Představte si, že byste museli chodit na suchý ven. Nebo sprcha? Žádná voda by netekla, museli byste si ji nosit od studny.

Co ale třeba slunce, teplo? Co kdybyste si museli vybrat, jestli už napořád budete žít ve světle, nebo naopak potmě. Chyběla by vám tma a světlo? Problém se samozřejmě dá vyřešit závěsy nebo lampičkou, ale kdyby bylo venku pořád jen světlo, nebo jen tma, jaké by to asi pro nás bylo?

Kdybyste si měli vybrat jen jeden dopravní prostředek, kterým se můžete přepravovat, který by to byl? Auto? Vlak? Letadlo?

A co kdybyste si museli vybrat, jestli až do konce života budete jíst buď zeleninu, nebo ovoce? Nebo jen sladká jídla, nebo masová?

A takhle můžeme pokračovat do nekonečna. Vana, nebo sprcha? Čaj, nebo káva? Televize, nebo mobil? Myčka, nebo trouba? Pračka, nebo lednička? 


 
Podívejte se na cokoli, co doma máte a položte si ty otázky. Dokázal bych bez toho žít? A jaké by to bylo? Chybělo by mi to? Dokázal bych to něčím nahradit? Nebylo by mi bez toho dokonce líp? Není to úplně zbytečná věc, kterou ani nepoužívám? Zajímalo by mě, kolik by vám toho doma zůstalo.

Ve svých životech jsme obklopeni hromadou věcí, možná až zahlceni. Mohli bychom polemizovat, jestli se lidem dřív nežilo líp, v té prosté jednoduchosti, kdy měli opravdu jen to, co nutně potřebovali. My žijeme v době, kdy můžeme mít vše, na co si jen pomyslíme, a někdy je toho vážně až příliš.

Máme nekonečné množství výběru, což je ale spojeno s tím, že se neustále musíme o něčem rozhodovat. A to i o těch nejobyčejnějších věcech, jako třeba, jaký si koupíme chleba. Někdy by opravdu bylo jednodušší, kdybychom ten výběr neměli.

Někdo to může považovat za výhodu, někdo za nevýhodu, ale patří to k naší době. To, že máme na výběr. A když se tím nenecháme úplně semlít, a budeme k tomu přistupovat rozumně, tak můžeme být opravdu rádi, že ten možnost výběru máme. Že nemusíme žít nebo přežít jen s tím nejnutnějším, ale že si můžeme dopřát i ty věci, které nutně nepotřebujeme, ale udělají nám radost a zpříjemní nám život. Žijeme v době, kdy už nemusíme jen přežít, ale můžeme žít. V době, kdy máme na výběr, jestli bez toho chceme žít, nebo ne.

Komentáře