Okno







Člověk by si řekl, že je to tak obyčejná a běžná věc. Stejně jako dveře, zeď, střecha nebo stůl, židle, skříň. Čtvercová nebo obdélníková díra, ze dřeva nebo plastu, vyplněná sklem. Na něčem tak obyčejném a nudném přece nemůže být vůbec nic zajímavého. A ono přece.

Okno je nejen věc velice užitečná a potřebná, ale klidně bych si troufla říct, že dokáže i zachraňovat životy. Dovedete si vůbec představit žít v prostoru bez oken? Možná chvíli, ale dlouhodobě? A teď ani zdaleka nemám na mysli přísun kyslíku. 


Díky oknu můžeme být v neustálém spojení s okolím venku. Ať už je za oknem příroda nebo město, ať už se výhledem kocháme nebo nás varuje před nebezpečím. Také je pro nás okno důležitým zdrojem světla, snadno tak poznáme, jestli je den nebo noc. Ale také, co se zrovna venku děje a jaké je počasí. I když je pravda, že to ne vždy je ku prospěchu. Když nás třeba ven láká sluníčko a my musíme uvnitř pracovat. Ale naopak při dešti jsme určitě zase rádi, že jsme schovaní v teple za oknem.

V některých případech může být okno to nejdůležitější nebo dokonce jediné, co máme. A v tu chvíli nám opravdu dokáže zachránit i život. V případě nějaké tragédie můžeme okno použít jako únikový východ. A pro pacienty, kteří z nějakého důvodu mohou jen ležet, může být výhled z okna jediným denním rozptýlením. A také je určitě rozdíl v tom, jestli můžete koukat jen do stropu, do nekonečna počítat jeho praskliny a být ozářeni umělým světlem v místnosti bez oken. Nebo mít možnost výhledu ven, ať už na měnící se nebe nebo pohyblivé listí v korunách stromů. 


 
I když to většinu času nevnímáme, okna mají v našem životě velmi důležité místo. Ne nadarmo se jim také při návrhu staveb domů a budov věnuje tolik času. Řeší se jejich rozmístění, velikost, tvar a účel. Cílem je do domu dostat co nejvíce přirozeného světla, proto se také kromě klasických oken, začala používat i okna střešní. A v některých případech můžeme vidět, že je téměř celý dům sestaven jen z oken. Ale i tady, jako u všeho, platí, že nic by se nemělo přehánět.

Zkuste se někdy zamyslet, co pro vás okna znamenají, až kolem nějakého budete procházet. Dokážete si představit, že byste zvládli žít v prostoru bez nich? A vzpomenete si, kdy naposledy jste se u nějakého okna zastavili a jen tak se dívali ven? Ať už to bylo ve městě s výhledem na ulici plnou pospíchajících lidí, na vesnici s výhledem do zahrady plné rašící zeleně, nebo odkudkoli s výhledem na západ slunce či na noční oblohu.

Komentáře