Jíst doma, nebo venku?






 
Když chceme v životě oslavit nějaký důležitý milník, jako jsou narozeniny, promoce, povýšení v práci, výročí apod., většina z nás si zajde na večeři, nebo oběd do restaurace. Pozve svou rodinu nebo přátele, a užijí si společný čas, kdy nikdo z nich nic nemusí a nechávají se obsluhovat. Na druhou stranu, svátky jako jsou Vánoce nebo Velikonoce, si málokdo z nás dokáže představit oslavovat někde v restauraci, bez toho, abychom si pochutnali na domácí stravě a užili si domácí atmosféru a pohodlí.

A čím to je? Jak je možné, že v některých situacích dáme přednost pohoštění v restauraci a v jiných si neumíme představit nic jiného než domácí kuchyni?

Vím, že někteří lidé to tak dělají, ale pořád jde u nás o menšinu, ale zkusme si představit, že bychom štědrovečerní večeři jedli v restauraci. Co vás napadá? Neosobní, studené, nerodinné, nevánoční? Nebo ještě něco dalšího? Někomu na tom nepřijde nic zvláštního, ale já si nedokážu představit strávit Štědrý večer mezi cizími lidmi v neosobním prostředí. 


Na druhou stranu, když chceme jít na rande nebo oslavit narozeniny či výročí, rádi si vybereme pěknou restauraci a vyzkoušíme nějaké dobré jídlo, které bychom si doma jen tak nepřipravili. Ale ani při těchto příležitostech nejde o samozřejmost. Vím, že třeba starší generace nedají dopustit na domácí stravu, a chtějí svou rodinu pohostit ve svém domově, svou ručně připravenou hostinou. A nenechají si to rozmluvit, ani když vědí, co je to bude stát času, energie, námahy a nepořádku. Jsou tak zvyklí a nechtějí to měnit.

V dnešní době už ale existují i kompromisy mezi tím slavit doma, nebo v restauraci. Oslavu narozenin si připravíte v pohodlí vašeho domova, třeba uspořádáte zahradní party u bazénu, ale abyste s tím neměli tolik práce, nebo to zkrátka tak pěkně neumíte, objednáte si veškeré občerstvení u nějaké cateringové společnosti, a ta vám vše připraví a v den oslavy doručí až na místo. A vy tak máte čas se zabývat výzdobou domu, nebo sebe. 

 
Jako už u všeho to tak obvykle bývá, i v tomto případě existují plusy a mínusy. Jíst venku, nebo doma? Do rozhodnutí je třeba brát v úvahu spoustu proměnných. Třeba i takové rande bude mít úplně jinou atmosféru, pokud půjdeme do restaurace, nebo jeden druhému s láskou uvaří doma. Anebo ještě lépe, když to rande začne už před večeří, a vy si nejdříve společně uvaříte a pak si na tom i spolu pochutnáte.

Když byste ale rádi oslavili své narozeniny s celou svou rodinou a bydlíte v bytě 1+1, bude pro všechny mnohem pohodlnější, když si pronajmete místo v pěkné restauraci. Nebo, když budete chtít uspořádat svému dítěti oslavu narozenin pro kamarády, určitě oceníte nějaký univerzální cizí prostor, než kdyby se vám bytem prohnalo deset dětí, a vy po takové party museli uklízet ještě týden.

Pokud máme tu možnost a prostředky, je rozhodně fajn mít vždy víc možností na výběr. A někdy není špatné ustoupit od svého zaběhlého stereotypu a občas vyzkoušet něco udělat jinak. Takže klidně si jednou zajít do luxusní restaurace na večeři a podruhé si zase pěkně nachystat večeři v pohodlí domova a vlastnoručně.

Komentáře