Vánoce, Vánoce přicházejí..., ale ještě je čas







Nad dárky k příštím Vánocům přemýšlí v podstatě od té doby, kdy si rozbalili ty k těm aktuálním. Přes léto se ještě drží, ale po prázdninách už pro ně nastává ten správný čas, kdy už můžou. Můžou nakupovat vánoční dárky, aniž by se cítili jako blázni. Přece už je podzim, to už je jen krok do zimy a k Vánocům, Vánoce už jsou skoro za dveřmi, a já chci všechno zařídit včas a v klidu. Obhajují se před ostatními, a možná i sami před sebou ti, co už na přelomu září a října mají všechny tajné skrýše obsazené balíčky ve vánočním papíře.

Dárky už jsou obstarané, tak přichází na řadu výzdoba. Podzimní a halloweenská už je schovaná v krabicích, tak proč pomalu, ale jistě, nezačít na poličky propašovávat tu vánoční. Navíc svíčky se přece můžou pálit celoročně, a když už jsme u těch vonných svíček, proč rovnou nerozmotat i ty elektrické, to už přece není takový rozdíl. Nejprve se začnou nenápadně objevovat vánoční dekorace uvnitř domu, ale dlouho to nevydrží, do adventu rozhodně ne, a začne se zdobit i dům zvenku. Ze začátku statečně odolávají, a světýlka v oknech, na stromech, na střechách, zůstávají zhasnuta, ale když vidí, jak tam smutně, nerozzářeně visí, nevydrží už chodit jen tak okolo zásuvky a týden před první adventní nedělí rozzáří vánoční výzdobu v plné parádě. 


 
Když už jsou dárky schované a výzdoba se pyšní i na místech, kde byste ji nečekali, je čas na pečení cukroví. Sice nechodil ještě ani Mikuláš, ale cukroví je přece nejlepší důkladně uležené, pokud se teda nějakým záhadným způsobem nestačí vypařit z krabic ještě před Vánoci. A málem bychom zapomněli na stromeček, na to nejdůležitější. Nač čekat na 24. prosince, když stromky prodávají už od listopadu. Hned, co uvidí první ceduli s prodejem, nalítnou dovnitř, vyberou ten nejhezčí a odebírají se domů zdobit. 
 
A že na Štědrý den bude stromeček vypadat značně unaveně, a nedejbože, když se ho někdo dotkne? Nevadí, hned po Novém roce, stejně jako veškerá ostatní výzdoba, poletí z domu. Protože, kdo se má na to tak dlouho koukat, kdo má vydržet ten smrad ze všech těch vonných svíček, a ta všude blikající světélka? Straší to tu už víc jak měsíc, stačilo. A cukroví už taky nechtějí ani vidět. Do příštího prosince nechtějí o ničem spojeném s Vánoci ani slyšet. To určitě. To známe. Stejnak už mají určitě sepsanou polovinu dárků na příští rok, když se inspirovali pod stromečkem, co kdo nedostal a mohl dostat.

VERSUS

Co všichni blázní s Vánocemi, vždyť je teprve listopad. Včera byla první adventní neděle? Tak to bychom asi mohli vyvěsit do okna nějaká světýlka. Za týden už jsou Vánoce? Asi bychom mohli upéct nějaké cukroví. Zítra už je Štědrý den? Tak to musíme zaběhnout pro kapra, pro stromek a taky nějaké ty dárky bychom asi měli koupit. To už je únor? A tak to nevadí, cukroví je ještě dobré, stromeček drží, tak to ještě chvíli s tím úklidem Vánoc počkáme. 


 
Tohle jsou samozřejmě příklady dvou extrémů, aby byly na první pohled viditelné rozdíly. Ale myslím si, že většina lidí je pořád někde mezi. Nenakupuje vánoční dárky od léta, ale také nenechává vše na poslední chvíli. Třeba konkrétně mně by nebavilo připravovat Vánoce „na sílu“, nakupovat dárky v září a výzdobu vytahovat před adventem. Musím k tomu mít až tu správnou atmosféru. Je jasné, že sníh za okny zrovna nebude ten pravý signál, že Vánoce už se blíží, a letos to bude o něco těžší i v jiných ohledech. Nenabudí v nás tu pravou atmosféru vánočně vyzdobené nákupní centrum, ani svařák pod svítícím stromečkem na náměstí, ale online svět i televize se nám to dost snaží vynahradit.

I když letos připadá první adventní neděle už na konec listopadu, stejně mě překvapilo, když jsem už teď, o týden dřív, viděla ozdobené a svítící domy a zahrady. Chápu, že letos je paradoxně asi více času na veškerou přípravu, a delší doba těšení se má své kouzlo. Stejně mám ale radši, když ty pravé Vánoce a pojídání cukroví odstartují spolu s dárky pod stromečkem. A naopak se spíš prodlouží do období po Novém roce, kdy může být vánoční atmosféra doplněna nejen zimním počasím, ale třeba i nějakou tou sněhovou nadílkou. Rozhodně nepatřím mezi ty, co se, hned jak padne 6. ledna, zbavují veškerých poznatků Vánoc. To se pak nedivím, že si stěžují, jak je ta zima a jaro dlouhá, a nemohou se už dočkat léta.

Patříte vy do některého z uvedených extrémů? Už jsou u vás přípravy na Vánoce v plném proudu, nebo si taky rádi počkáte až na „oficiální“ datum začátku příprav?

Tady můžete najít vánoční články z loňska: Vánoční zvyky a (ne)tradice
                                                                           Proč se těším na Vánoce   
                                                                           Vánoční zázrak

Komentáře